Tuesday, April 16, 2013

Claude Monet: “Madam Monet ve Oğlu”


 

Fransız ressam Claude Monet (1840 - 1926) Empresyonizm akımının öncülerinden ve en önemli temsilcilerinden biri. Eşi ve oğlunu küçük bir tepeciğin üzerinde resmettiği 1875 tarihli bu yapıt Empresyonizme özgü "şöyle bir göz gezdiriverme" kavramına somut bir örnek teşkil ediyor. Yapıt, güneşli, güzel bir gündeki bir gezintinin bir anlık enstantanesi duygusunu aktarmakta son derece başarılı.
Titreşen renklerin yumuşak lekelerinden oluşan fırça darbeleri bu kendiliğindenlik duygusunun oluşmasında çok belirleyici. Güneş ve rüzgarın betimlenişi de sahnedeki devinime katkı sağlıyor. Küçük bulutların nerede bitip Madam Monet'nin rüzgarda uçuşan eşarbının nerede başladığını söylemek epeyce zor. Elbisesinin sarmalanmış kıvrımları, tuval boyunca estiği farkedilebilecek rüzgarı fiziksel olarak cisimleştiriyor. Sağdan gelen güneş ışığı soldan esen rüzgarla güçlü bir karşıtlık oluşturuyor. Rüzgar ve güneş, tuvalin ortasındaki, yana yatmış otlarla başlayan, elbisenin arkasındaki beyaz parlak alanlarla bükümlenip şemsiyenin tepesine uzanan girdaplı görünümü oluşturmak üzere yekvücut olmuş.
Resim yukarıya doğru güçlü bir perspektife sahip. Aşağıdan bakış figürlerin göğün önüsıra bir silüet oluşturmalarına imkan sağlıyor ve bu da güneş ve ışığın dinamik etkisini artırıyor. Monet oğlunu badece belden yukarı resmederek ortama bir derinlik duygusu kazandırıyor. Eğer bu figürün üzerini örtecek olursanız, resim bütün derinliğini kaybeder.
Monet, figürlerini göğün önüsıra yerleştirdikten sonra onları renk ve çizgi ile sıkı sıkıya sabitlemiştir. Şemsiyenin yeşil alt tarafı bayırın yeşiliyle güçlü bir bağ oluşturur. Şemsiye sapının belirgin hattı gözü yukarıya, şemsiyenin yeşiline yönlendirir ve sonra, tıpkı bir paratoner gibi, bakan kişinin gözlerini geriye, otlarla kaplı bayırın yeşilliğine yöneltir.
Monet dönenen rüzgar, bulutlar ve ışık ile bayır arasında neşeli bir kontrast yakalamayı başarmıştır ve Madam Monet bu ikisini birleştirmektedir.





kaynak:http://solakkedi.com/resim%20okumalari/064.html

No comments:

Post a Comment